இனக்குழுக்களின் பட்டியல்

கட்டற்ற கலைக்களஞ்சியமான விக்கிப்பீடியாவில் இருந்து.
தாவிச் செல்லவும்: வழிசெலுத்தல், தேடல்

ஆங்கில வரிசைப்படி:

A[தொகு]

Name Country Population Notes
Abazins  Russia (Karachay-Cherkessia, Adygea),  Turkey,  Armenia 190,000
Abenaki  Canada (கியூபெக், நோவா ஸ்கோசியா),  ஐக்கிய அமெரிக்கா (வெர்மான்ட், நியூ ஹாம்சயர், மேய்ன்) 12,000 Native Americans
Abipones  Argentina extinct
Abkhazs  Georgia,  Turkey,  Russia,  Abkhazia ~200,000 – 600,000
Aboriginal Australians  Australia 550,000 Indigenous people of Australia
Abron  Ghana,  Côte d'Ivoire 1,200,000
Acadians  Canada (Canadian Maritimes),  United States (Madawaska, Maine) 500,000 French-Canadians
Accohannock  United States (மேரிலாந்து) Native Americans
Achang  China (யுன்னான்) 29,000
Acehnese  Indonesia 1,200,000
Acholi  Uganda 1,200,000 Luo people
Achomawi  United States (கலிபோர்னியா) 1,500 band of the Pit River tribe of Native Americans
Acoma  United States (southwest),  Mexico 5,000 Native Americans
Adi  India (அருணாசலப் பிரதேசம்)
Adyghe  Russia (North Caucasus region),  Turkey ~600,000
Aeta  Philippines
Algerian American  United States 8.000
Afar  Ethiopia,  Eritrea,  Djibouti ~5,000,000 Also known as Danakil
ஆபிரிக்க அமெரிக்கர்  United States 43,884,130 citizens of the United States descended from மேற்கு ஆப்பிரிக்காn slaves or otherwise of African ancestry. Are the world's largest stateless ethnical minority group; And stateless, not because they don't have a state, but because they don't have knowledge of which African state to identify with per mental conditioning via colonizers from Europe.
ஆப்பிரிக்க கனேடியர்  Canada 800,000 may include கரிபியன் and Afro-Caribbean people in Canada
African Hebrew Israelites of Jerusalem  Israel ~5,000 an ethnic minority of black people in Israel
ஆப்ரிகானர்  South Africa 3,600,000 South Africans of mostly Dutch ancestry, but also including the descendants of French Huguenot and German சீர்திருத்தத் திருச்சபை refugees, who intermarried with Dutch settlers and adopted ஆபிரிக்கான மொழி as their mother tongue
Afro Argentine  Argentina Afro-American people of the Americas, Afro-Latin American
Afro Bolivian  Bolivia Afro-American people of the Americas, Afro-Latin American
Afro Brazilian  Brazil Afro-American people of the Americas, Afro-Latin American
Afro-Chilean  Chile Afro-American people of the Americas, Afro-Latin American
Afro-Colombian  Colombia Afro-American people of the Americas, Afro-Latin American
Afro-Costa Rican  Costa Rica Afro-American people of the Americas, Afro-Latin American
Afro-Cuban  Cuba Afro-American people of the Americas, Afro-Latin American
Afro-Dominican  Dominican Republic Afro-American people of the Americas, Afro-Latin American
Afro-Ecuadorian people  Ecuador Afro-American people of the Americas, Afro-Latin American
Afro-Guyanese  Guyana Afro-American people of the Americas
Afro-Jamaican  Jamaica Afro-American people of the Americas
Afro-Mexican  Mexico Afro-American people of the Americas, Afro-Latin American
Afro-Peruvian  Peru Afro-American people of the Americas, Afro-Latin American
Afro-Portuguese  Portugal 150,000 residents or citizens of Portugal of Black-African descent
Afro-Puerto Rican  Puerto Rico Afro-American people of the Americas, Afro-Latin American
Afro-Trinidadian  Trinidad and Tobago Afro-American people of the Americas
Afro-Uruguayan  Uruguay Afro-American people of the Americas, Afro-Latin American
Aftsarians or Isaurians  Turkey
Agaw  Ethiopia,  Eritrea
Agni or Anyi people  Ghana,  Ivory Coast,  Sierra Leone
Aguls வார்ப்புரு:நாட்டுத் தகவல் Dagestan 30,000
Ahtna  United States (Copper River) 500 Alaska Natives
Aimaq  Afghanistan,  Iran,  Tajikistan 1,600,000
Ainu  Japan,  Russia (Sakhalin Oblast, கபரோவ்சுக் பிரதேசம், கம்சாத்கா பிரதேசம்) ~25,000 – 200,000 Natives of ஹொக்கைடோ, much of சக்கலின், the கூரில் தீவுகள், and at one time northern ஒன்சூ, the கம்சாத்கா தீபகற்பம், and the Amur River basin
Aynu  China different from the Ainu of Japan and Russia
Aja  Benin,  Togo 500,000 part of the Gbe linguistic/cultural group
Aka  Central African Republic,  Congo, Republic of the 30,000
Akie  Tanzania 5,200
Ak Chin  United States (Tohono O'odham reservation, Pinal County, Arizona) Native Americans
Akan  Ghana,  Côte d'Ivoire 20,000,000
Akha  Thailand 450,000
Akuapem  Côte d'Ivoire,  Ghana ~1,000,000
Akhvakh people வார்ப்புரு:நாட்டுத் தகவல் Dagestan 8,000
Akyem  Côte d'Ivoire,  Ghana ~4,000,000
Alabama  United States (ஓக்லகோமா, டெக்சஸ்) 1,500 Native American people from whom the state takes its name; now sharing a reservation in டெக்சஸ் with the Coushatta
Alak  Laos 4,000
Albanians  Albania,  Kosovo,  Serbia,  Republic of Macedonia,  Montenegro,  Greece,  Turkey,  Italy (Arbereshe) 7,000,000 பால்கன் குடா people
Albanian American  United States 200,000 United States citizens of full or partial Albanian ancestry
Albanian Australian  Australia 11,000 residents of Australia who are of Albanian ancestry
Aleut  United States (அலூசியன் தீவுகள்),  Russia (Chukotka Autonomous Okrug) 18,000 Alaska Natives
Algonquian  United States (eastern),  Canada Native Americans
Aliutors  Russia (Koryak Autonomous Okrug) ~2,000 – 3,000
Alsatians  France inhabitants of Alsace, France who are of ethnic German origin.
Amahuaca  Bolivia,  Peru 500
Amerasians  Japan, வார்ப்புரு:நாட்டுத் தகவல் Korea, Republic of,  Philippines,  Thailand,  Vietnam Children and grandchildren of mixed-race unions of U.S. American servicemen and Asian women, most notably during the வியட்நாம் போர் era
அமெரிக்கர்  United States (வட அமெரிக்கா) 311,591,917
Americo-Liberians  Liberia 150,000 – 200,000 Liberian ethnicity of ஆபிரிக்க அமெரிக்கர் descent
Amhara  Ethiopia 20,000,000 also the அம்காரியம்
ஆமிஷ் மக்கள்  United States (ஒகையோ, பென்சில்வேனியா, இந்தியானா, நியூ யோர்க் மாநிலம்),  Canada (ஒன்ராறியோ) 250,000 North American religious minority, of German descent
Amungme  Indonesia (Papua province) 13,000
Andalusians  Spain 17,500,000 Latin European people; inhabitants of southern Iberia
Andis  Bosnia and Herzegovina
அங்க நாடு  Papua New Guinea
Anglo-African  South Africa 2,000,000 White African people of largely British descent who live or come from Sub-Saharan Africa and are Anglophone
Anglo-Burmese  Burma 52,000 mixed-race descendants of Burmese and Anglophone British colonists
ஆங்கிலோ-கெல்ட்டிய ஆஸ்திரேலியர்  Australia 13,000,000 Majority inhabitants of Australia with mixed English and Celtic (especially Irish and Scottish, but also Welsh and even Cornish and Manx) ancestry
Anglo-Indian  India 125,000 People of mixed Indian and English ancestry, or people of British ancestry living in India
Anglo-Irish  Ireland a term used primarily in the 19th and early 20th centuries to identify a privileged social class in அயர்லாந்து, whose members were the descendants and successors of the Protestant Ascendancy
Anglo-Norman  United Kingdom mainly the descendants of the நோர்மானியர் who ruled England following the நோர்மானியர் இங்கிலாந்தைக் கைப்பற்றுதல் by இங்கிலாந்தின் முதலாம் வில்லியம் in 1066
Anglo-Saxon  United Kingdom Historically, a collective name for the Germanic tribes resident Great Britain since the 5th century, especially prior to the நோர்மானியர் இங்கிலாந்தைக் கைப்பற்றுதல்; Became the largest group to form the ஆங்கிலேயர்
Annamites or Vietnamese or வியட்நாமியர் or Jing  Vietnam 77,000,000 Majority ethnic group of Vietnam
Ansar people or Ansarie  Syria,  Lebanon,  Turkey 4,000,000
Anuak  South Sudan,  Ethiopia 350,000
Apaches  United States (அரிசோனா, நியூ மெக்சிகோ, ஓக்லகோமா) 56,000 Native Americans
Apinaje  Brazil Indigenous people of Brazil.
Appalachian folk culture of the Southeastern United States.
அராபியர்  Arab League 280,000,000 originally from அராபியத் தீபகற்பம், now widespread throughout the Middle East and North Africa (see Arabization) and tens of millions of ethnic Arabs live worldwide in diaspora
Arab American  United States 1,680,000 Arab diaspora
Arab Argentine  Argentina ~130,000-350,000 Arab diaspora
Arab Australian  Australia 360,000 Arab diaspora
Arab Brazilian  Brazil 10,000,000-15,000,000 Arab diaspora
Arab Britons  United Kingdom 500,000 Arab diaspora
Arabs in Bulgaria  Bulgaria ~10,000-17,000 Arab diaspora
Arab Canadian  Canada 470,000 Arab diaspora
Arab Chilean  Chile 800,000 Arab diaspora
Arab residents in Côte d'Ivoire  Côte d'Ivoire 100,000 Arab diaspora
Arab Ecuadorians  Ecuador ~20,000 – 97,500 Arab diaspora
Arab Haitian  Haiti 15,000 Arab diaspora
Arabs in France  France 2,500,000 Arab diaspora
Arabs in Germany  Germany ~400,000-500,000 Arab diaspora
Arabs in Greece  Greece 200,000 Arab diaspora
Arab Indonesians  Indonesia 87,000 Arab diaspora
Arabs in Italy  Italy 100,000 Arab diaspora
Arab Mexican  Mexico 1,100,000 Arab diaspora
Arab Dutch  Netherlands 418,000 Arab diaspora
Arabs in Pakistan  Pakistan 10,000 Arab diaspora
Arab Peruvian  Peru 10,000 Arab diaspora
Arab settlement in the Philippines  Philippines ~22,000 Arab diaspora
Arab Singaporean  Singapore 7,000 – 10,000 Arab diaspora
Arab Sri Lankans  Sri Lanka ~200,000 Arab diaspora
Arabs in Sweden  Sweden 10,000 Arab diaspora
Arabs in Turkey  Turkey 800,000 Arab diaspora
Arab Venezuelan  Venezuela 1,600,000 Arab diaspora
Arab diaspora in Colombia  Colombia 84,000 Arab diaspora
Arabs in Afghanistan  Afghanistan 10,000 Arab diaspora
Iranian Arabs  Iran 1,557,000 Arab diaspora
Aramaeans  Syria அரமேயம் speaking people in சிரியா
Araon  China
Aragonese  Spain 1,277,471 Inhabitants of அரகொன் (ஐபீரிய மூவலந்தீவு). One of the nationalities of Spain. Ethnic Aragonese live primarily in Upper Aragon. There are also some Aragonese in the Spanish diaspora.
Arapaho  United States (கொலராடோ, ஓக்லகோமா, வயோமிங், நெப்ராஸ்கா) 5,000 Native American people, formerly inhabiting கொலராடோ and வயோமிங், now living in ஓக்லகோமா and வயோமிங்
Arawak  Venezuela,  Guyana,  Suriname, வார்ப்புரு:நாட்டுத் தகவல் French Guiana,  Colombia, The கரிபியன் ~450,000 Indigenous people of the Caribbean
Arbëreshë  Italy 260,000 an Albanian population in Italy
Archis வார்ப்புரு:நாட்டுத் தகவல் Dagestan 1,200
Arikara  United States (வடக்கு டகோட்டா) Native Americans
Armenians  Armenia,  Russia,  Iran,  Georgia,  Azerbaijan,  Turkey 8,000,000 – 12,000,000 natives of Eastern Anatolia
Armenian American  United States 474,559 United States citizens of Armenian ancestry
Aromanians  Greece,  Serbia,  Macedonia,  Albania,  Serbia,  Bulgaria 100,000 – 1,000,000
Arvanites  Greece 50,000 – 200,000 an Albanian-speaking population in Greece
Ashkenazi Jews  Israel A branch of the Jewish diaspora, stemming from the indigenous Hebrew speaking people of the Levant, who settled in Central and later Eastern Europe during the early Middle Ages.
Assyrian people வார்ப்புரு:நாட்டுத் தகவல் Assyria 6,000,000 Indigenous Semites of Iraq, South East Turkey and North East Syria
Atoni  East Timor 600,000
Aryans/Indo-Iranians descendants of the ஆரியர்s, the ancient inhabitants of the northern இந்தியத் துணைக்கண்டம் (excluding Southern India), நடு ஆசியா and the Iranian plateau.
Indo-Aryan people  India,  Pakistan,  Bangladesh,  Nepal,  Sri Lanka,  Maldives 1,210,000,000
ஈரானியர்  Iran,  Tajikistan,  Afghanistan,  Pakistan,  Iraq,  Turkey, The காக்கேசியா 160,000,000 – 190,000,000 (the name "Iran" means "Aryan" in Persian)
Asante (Ashanti)  Ghana,  Côte d'Ivoire ~10,000,000
Asheninka  Peru,  Brazil 25,000 – 45,000 Indigenous people of Peru
Asmat  Indonesia (Papua Province) 70,000
Assiniboine  Canada (ஆல்பர்ட்டா, சஸ்காச்சுவான்),  United States (மொன்டானா) Native American people of the Sioux
Assyrians  Iraq,  Iran,  Lebanon,  Syria,  Turkey,  Sweden,  United States,  Jordan, வார்ப்புரு:நாட்டுத் தகவல் Assyria 3,300,000 – 4,200,000
Asturians  Spain 1,076,896
Atacameno  Chile 2,000 Native Americans
Atta  Philippines [சான்று தேவை]
Ati  Philippines 2,000
Atikamekw  Canada (கியூபெக்) 4,500 Native Americans
Atsina  United States (மொன்டானா) 3,682 Native American people inhabiting மொன்டானா and formerly சஸ்காச்சுவான்
Atsugewi  United States (கலிபோர்னியா) 850 Native Americans
Aukstaitians  Lithuania,  Latvia,  Belarus ~300,000
Austrians[1]  Austria 10,000,000 a German-speaking, Germanic people, native to Austria and South Tyrol (today Italy)
Avars வார்ப்புரு:நாட்டுத் தகவல் Dagestan 1,000,000
Awá  Brazil 300 An endangered அமேசான் மழைக்காடுn tribe of hunter-gatherers.
Aymaras  Bolivia,  Peru,  Chile ~2,000,000 indigenous ethnic group of அந்தீசு மலைத்தொடர் and Altiplano
Ayrums  Georgia, Azerbaijan,  Turkey,  Iran
Azerbaijanis  Azerbaijan,  Turkey,  Russia,  Georgia,  Iran 22,000,000 – 35,000,000 People of Turkic-Tatar ethnicity
அஸ்டெக் நாகரிகம்  Mexico 1,500,000 Native North American people, descendants widespread in Mexico (see also நாகவற் மொழி)
Ayapaneco  Mexico 2 Indigenous people of Mexico, currently only two persons of this community still speak the Ayapaneco language[2]

தெற்கு ஆசியா[தொகு]

மத்திய ஆசியா[தொகு]

கிழக்கு ஆசியா[தொகு]

மேற்கு ஆசியா[தொகு]

மேற்கு ஐரோப்பா[தொகு]

கிழக்கு ஐரோப்பா[தொகு]


உசாத்துணை[தொகு]